fredag, oktober 10, 2008

Frustration

Först får jag väl ursäkta mig för att jag inte bloggat på en vecka. Jag har inte riktigt känt för det. All energi har gått åt till att hålla min Atkinsdiet.

Nu har jag dock något jag bara måste skriva om. Det är Symantec BackupExec som är hatobjektet för dagen. Jag kommer ihåg en tid när BackubExec inte var uppköpta av Symantec, då var allt (nästan) guld och gröna skogar. Nu är det tyvärr inte lika bra längre. Det hela börjar med att jag startar BackupExec efter att jag läst i systemloggarna att det är något problem med LiveUpdate. Man fick då uppmaningen att gå in i Toolsmenyn i BackupExec. Visst, jag gjorde så och startade Live Update. 19 uppdateringar finns, alla heter "Symantec Backup Exec (TM) 12 for Windows Servers". Lite mysko tänker jag, varför inte döpa dom till versionsnummer eller liknande så man ser vad som skall laddas ner. Nu vet jag ju inte om det blivit fel och den vill ladda ner samma uppdatering 19 gånger.

När alla uppdateringar är nerladdade kommer problem 2. Då skall den installera alla patchar. Självklart behöver ju alla processer som skall uppdateras avslutas först. Vad händer då med det fönster jag har öppet i bakgrunden, som Live Uppdate hör samman med. Jo, det hänger sig med en mass konstiga fel. Vad är det för idiot till programmerare som kommit på den här lösningen. I massor av andra program jag uppdaterat får man upp en dialogruta där det står att programmet måste stängas ner. Men inte här. Här crashar hela skiten!

Nu till ännu ett idiotiskt beteende. För varje patch som installeras stoppas först alla BackupExec-processer, sen drar dom igång igen. Detta för varje patch. Alltså skall alla processer stoppas och startas 19 gånger. Smart tänkt! Snacka om stolpskott som tänkt ut det här. Som grädde på moset står det sen i systemets loggfiler att vissa patchar har installerats och att systemet måste startas om innan dom gäller. Vafaan! Att en klientdator skall startas om är ju illa nog, men hela servern! Vansinne! Det finns ingen anledning, förutom dålig programmering, som gör att man skall behöva starta om hela servern när man installerar ett program. Fast det är klart, om operativsystemet är skrivet på samma sätt kanske man inte skall klandra på 3:e-parts utvecklare.

Nä, jag vet vad som är fel. Jag har upplevt det massor av gånger. Man hittar ett litet käckt program som löser ens behov. Programmet växer i storlek och funktionalitet. Det blir krångligare och krångligare att installera och uppdatera. Det köps upp av en större firma som integrerar det med sina befintliga produkter och det växer ännu mer. Till slut är det så stort och komplext att ingen av de ursprungliga användarna vill köra det. Dom har för länge sen hittat ett annat, billigare, mindre, snabbare, enklare program. Den stora firman som sitter sen där med sina stora programsviter undrar varför användarna tycker deras program är dåligt. Dom har ju förbättrat och gjort så det hänger ihop med alla deras övriga program. Dom missade varför man skaffade programmet från första början. Man hade ett enkelt problem man ville lösa. Med megabolagens nya versioner inför man bara fler. Helt plötsligt så uppstår femtioelva nya problem när man försöker lösa ett. Självklart får man berättat för sig att det kommer en ny version om några veckor/månader/år som löser alla dom problemen. Tyvärr missar dom samtidigt att berätta om alla nya som införs.

Nä, jag kommer leta upp ett annat backupprogram för att lösa backupen här på jobbet. BackupExec får jag sätta upp på listan över onödig programvara tillsammans med Microsoft Office och Adobe Photoshop.

Ahh, sådär, nu känns det bättre. Ibland måste man få ur sig sin frustration...

1 kommentar:

Anonym sa...

Blogga inte ihjäl dig böld :-) Lite väl tunt med inlägg nu tycker jag.